Recycleren van werkkleding: duurzaamheid op de werkvloer.

De nadruk op duurzaamheid en milieubewustzijn is in de moderne wereld steeds belangrijker geworden. Bedrijven zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Maximum Image is al enkele jaren bezig met het recycleren van gebruikte werkkleding en in deze blog delen we onze ervaringen en hoe ook jij een positieve impact kan maken.

Waarom is werkkleding recyclen belangrijk?

  1. Milieubescherming: Jaarlijks worden tonnen textielafval gestort of verbrand, wat schadelijke emissies en verspilling veroorzaakt. Door werkkleding te recycleren, verminderen we deze impact.
  2. Verminder het gebruik aan grondstoffen: Recycleren bespaart waardevolle grondstoffen, zoals water en energie, die nodig zijn om nieuwe kleding te produceren.
  3. Wetgeving: Net zoals bij batterijen wordt er meer en meer gekeken naar regels omtrent end-of-life van werkkleding. UPV (Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid) is daar een voorbeeld van. Producenten zijn verantwoordelijk voor het afval van hun verkochte producten. Concreet kan dat betekenen dat werkkleding een kleine meerkost heeft die ervoor zorgt dat de kleding op een correcte manier gerecycleerd kan worden. Vergelijk het met een recupel of Bebat bijdrage.

Zo kan jouw kleding verwerkt worden.

In de video zie je een voorbeeld van hoe wij en onze partners omgaan met het recycleren van (werk)kleding en textiel. In veel gevallen kan de kleding hergebruikt worden in nieuwe producten zoals sokken, nieuw garen, vulling van kussens, gordijnen, etc. 

Concreet stappenplan 

Wanneer je besluit om werkkleding te recycleren gaan we als volgt te werk.

We bezorgen je een recyclage box

De recyclage box kan zo’n 25kg kleding verwerken. Vanaf 15 boxen kunnen we rechstreeks een pallet afhaling doen van de ingezamelde kleding. Heb je minder dozen dan gaan we in overleg bekijken hoe we zo efficiënt mogelijk de kleding kunnen inzamelen. We willen uiteraard onnodig transport vermijden. 

Prijs

Helaas is textiel recyclage niet gratis. Een doos kost zo’n €35-€45 afhankelijk van de afname, locatie, etc. 

Wat krijg je in return?

Recycleren is belangrijk en duurzaam, maar we geven je graag ook iets werkbaar in return. Wanneer je kleding is ingezameld logt onze partner GAIA Circulair dit in een dashboard. Wij kunnen dit vervolgens downloaden en aan jou bezorgen. Je zal er jouw impact kunnen tracken en gebruiken als communicatiemiddel. Perfect als bewijs voor de geleverde inspanningen. 

Ontwerp zonder titel (19)

Werkkleding recyclage voor Carrefour Belgium.

Voor Carrefour Belgium hebben we alvast een volledig recyclage traject uitgewerkt. Zo recycleerden wij tot op heden meer dan 5600kg aan kleding. Een voorbeeld van het recyclage dashboard is te zien op de afbeelding. Een erg mooi resultaat en prachtig om te zien welke positieve impact we samen met Carrefour kunnen maken. 

Conclusie

Recycleren van werkkleding is meer dan een milieuvriendelijke trend; het is een noodzakelijke stap richting een duurzamere en verantwoordelijke bedrijfsvoering. Door de levenscyclus van bedrijfskleding te verlengen en materialen te hergebruiken, kunnen bedrijven hun impact op het milieu verminderen en tegelijkertijd waarde creëren voor hun organisatie.

Vraag een offerte aan

Hoe kunnen we je helpen? Laat ons weten waar je naar op zoek bent en ontvang een offerte binnen de 24u.
Onze adviseurs helpen jou graag verder!

Kor Notteboom

Account manager